Dersom du er glad i realfag kan det være en god idé å satse på utdannelse innen samme emne. Mange tror at realfag bare er for nerder og skolelys, men dette er et fagfelt som er både spennende og morsomt. Vi skal nå se litt nærmere på hva realfag egentlig er, hvordan du begynner å studere det, samt ulike eksempler på hva eksakt du kan studere. Du kan studere realfag flere steder, men tradisjonelt sett er det universitetene som tilbyr realfaglig utdannelse.
Hva er realfag?
Enkelt forklart er realfag en felles betegnelse på fag som fysikk, matematikk, biologi, geofag, kjemi, astronomi og informasjonsteknologi. Dette er meget vitenskapelige fagfelt der det meste har et fasitsvar. Mange realister baserer sin kunnskap på nettopp realfag, da dette baseres på fysikkens lover og konkrete ting. Dette kan sees i motsetning til fagfelt som for eksempel teologi eller filosofi, der teorien er litt mer uklar og uten klare svar/teorier.
Hvem passer realfag for?
Det er naturligvis en stor fordel om du er interessert i realfag fra før, dersom du planlegger å begynne å studere et realfaglig emne på universitetsnivå. Dersom du er glad i tall og regning, er dette absolutt en fordel. Det er heller ikke negativt om du er interessert i natur, universets bestanddeler, vær og vind eller andre naturlige fenomener. De fleste realfaglige utdannelser, som f.eks. molekylærbiologi, krever at du gjennomfører fag innen både matematikk, biologi og lignende.
Hvordan gå fram for å kunne studere realfag?
Når du er student eller elev på ungdomsskolen og videregående, består timeplanen som regel av en god miks av fag. Allerede her er du borti realfag, nemlig matematikk, naturfag og eventuell fysikk. De fleste utdanninger innen realfag krever at du har hatt noen av disse fagene på videregående skole, da dette danner et grunnlag for basiskunnskap før du lærer fagene mer dyptgående. Ønsker du å bli meteorolog, fysiker, mattelærer eller biolog, lønner det seg med andre ord å gjøre det godt i disse fagene på skolen. Hvis det ikke er tilfelle, kan du alltids ta fagene om igjen på private skoler. Da kan du søke på nytt dersom du fikk avslag året før. Med litt stå-på-vilje og selvdisiplin kan du få det til!
Hvilke utdannelser tilbys innen realfag?
På Universitetet i Bergen sin nettside finnes det en fin oversikt over ulike utdanninger som tilbys innen natur- og realfag. Hvilke utdanninger som tilbys kan variere noe fra universitet til universitet, men det gir deg en pekepinn. Her er noen av utdanningsløpene du kan velge blant:
- Biologi
- Geografi
- Arkeologi
- Fysikk
- Human ernæring
- Geovitenskap
- Bioinformatikk
- Datasikkerhet
- Fiskehelse
- Medisin
- Datateknologi
- Klima, atmosfære- og havfysikk
- Kjemi
- Matematikk
- Nanoteknologi
- Farmasi
- Odontologi
- Molekylærbiologi
- Tannpleie
- Statistikk
Det finnes med andre ord en realfaglig utdannelse for enhver smak og ethvert talent innen realfag. Dersom du ikke er sikker på hvilken utdanning som er mest riktig for akkurat deg, kan det være lurt å snakke med en studieveileder (noe de fleste universiteter og videregående skoler tilbyr).