Brenner du for planeten og miljøet? Hvorfor ikke ta en utdannelse innen nettopp klima, energi og hav? I likhet med de fleste andre studier på universitetene er det mulig å ta alt fra årsstudier til bachelor-, master- og doktorgrad innen disse fagene – alt etter hvor mye du ønsker å fordype deg i et emne.
Hvilke studier finnes innen disse fagfeltene?
Bachelorgrader
Etter at du er ferdig med videregående skole kan du søke deg inn på et bachelorstudie på et universitet. Du kommer inn dersom du oppfyller opptakskravene og ikke blir utkonkurrert av bedre kvalifiserte søkere. En bachelorgrad danner grunnlaget for videre utdanning, som for eksempel master- og doktorgrad. Typiske emner du kan ta bachelorgrad i ved universitetene, som er relatert til klima, hav og energi, er:
- Biologi
- Klima, hav- og atmosfærefysikk
- Geografi
- Geovitenskap
Mastergrader
Etter endt bachelorgrad kan du velge å finpusse på kompetansen din ved å ta en mastergrad. Dette gir deg mulighet til å fordype deg i visse emner ved å studere i ytterligere to år. Det er også mulig å ta integrerte mastergrader eller profesjonsstudier, der studiet fra starten av er ment å gi en mastergrad. Blant mastergradene som tilbys på Universitetet i Bergen er:
- Fiskehelse
- Havbruk og sjømat / sivilingeniør
- Energi / sivilingeniør
- Havteknologi / sivilingeniør
Årsstudium
Dersom du ikke ønsker å ta en lang utdannelse, eller bare vil fordype deg litt i et emne du finner interessant, kan du velge å ta et enkelt årsstudium. Dette kan for eksempel brukes for å gi deg mer kompetanse eller bygge på en annen utdanning du har. Mange universiteter vil blant annet la deg ta et årsstudium i geografi.