På de fleste universiteter vil du finne et bredt utvalg av utdannelser innen fagfeltet helse og psykologi. Dersom du interesserer deg for andre mennesker, kropp og sinn, er dette veien å gå. Fagfeltet helse og psykologi overlappes til dels av realfag, da en eller annen form for realfag inngår i de fleste studier som har med kropp og helse å gjøre. Ønsker du for eksempel å bli lege, vil realfag som matte, kjemi og biologi være en del av utdannelsen. Dette er fordi biologi og kjemi forklarer hvordan kroppen fungerer på detaljert plan. Det er mange kjemiske prosesser i menneskekroppen, for eksempel i forbindelse med hormoner og signalene disse sender til hjernen.
Hva er helse og psykologi?
Helse er et litt flytende begrep som kan ha forskjellige betydninger i ulike kulturer. Helse sett i et medisinsk perspektiv defineres i følge Wikipedia som organismen sin evne til å respondere på stressfaktorer på en effektiv måte, samt å effektivt kunne restituere og ha en vedlikeholdsbalanse. For å si det på en enklere måte – helse er det meste som har med kroppen å gjøre. Studerer du et helsefaglig emne vil dette som regel være fordi du ønsker å jobbe innen en profesjon der du kan hjelpe mennesker å vedlikeholde en sunn helse. Dette vil være tilfelle for både tannleger og leger. Psykologi handler på sin side om den mentale helsen, altså det som foregår inni hodet til folk. Ønsker du for eksempel å bli psykolog, er det psykologi du skal studere.
Hvem passer helse og psykologi for?
Dersom du er glad i å snakke med folk og har gode sosiale antenner, er psykologi et godt utgangspunkt. Som psykolog vil du ofte snakke med mennesker på daglig basis, og da gjerne mennesker som sliter mentalt. Dette kan være på grunn av sorg, angst, depresjon eller mer alvorlige psykiske lidelser. Du kan også snakke med folk som bare trenger noen å prate med. Du vil hjelpe pasientene til å få en bedre mental helse ved hjelp av ulike treningsteknikker og eventuelt medisinering. Helsefag generelt passer best for deg som interesserer deg for dine medmennesker. En lege bør for eksempel kunne kommunisere effektivt med sine pasienter, og ikke bare være «boksmart» og kunne teorien (selv om det nok finnes en del leger som er slik).
Ulike utdannelser innen psykologi og helse
- Psykologi
- Human ernæring
- Tannpleie
- Farmasi
- Odontologi
- Klinisk ernæring
- Logopedi
- Medisin
- Medisinsk teknologi