Koronapandemien har gjort at flere enn noen gang studerer over nett. Høyskoler, universiteter og til og med videregående skoler rundt omkring i landet har interaktive forelesninger og skoletimer over nett. Mange har ikke besøkt det fysiske klasserommet på veldig lenge. Med nettundervisning følger både fordeler og ulemper, og det er ingen tvil om at det er en annen måte å studere på enn “vanlig skole”. I denne artikkelen forsøker vi å gi deg som har blitt nettstudent de siste månedene, noen gode råd for å lykkes med studiene.
Gode vaner
Noe som er enda viktigere når man tar nettbasert utdanning, kontra i det fysiske klasserommet, er gode studievaner. Å studere på nett er en mer fleksibel skoleform og det gir elevene og studentene større frihet. Samtidig vet vi at med økt frihet, kommer økt ansvar. Derfor er det viktig å så tidlig som mulig tilegne seg gode vaner som gjør at man får gjort de oppgavene man skal og fulgt med på de forelesningene man skal.
I denne sammenhengen er tidsplanlegging svært viktig. Et godt tips kan være å bruke 10 minutter i slutten av uka på å planlegge neste uke. Hva skal gjøres når og hvor mye tid skal du bruke på hva?
Prokastinering er helt vanlig når man studerer over nett, men sjelden en god taktikk på lang sikt.
Bruk det store internettet
På internett finnes det nærmest uendelig med kilder, tidligere oppgaver og gode tips og råd. Bruk disse! Kilder som Store Norske Leksikon, Wikipedia og Inspio er nyttige sider som hjelper deg i skolehverdagen. Store Norske Leksikon og Wikipedia er interaktive leksikon hvor du kan søke og finne informasjon om nesten alt du måtte lure på. Inspio er rettet mot elever i videregående skole, og er en side for hjelp og inspirasjon. Gjerne besøk nettsiden her for å se om den kan være til hjelp!
Skaff deg en kollokviegruppe
Som når det er vanlig skole, er det en stor fordel å ha noen å jobbe sammen med. I pedagogikken er det noe som heter sosiokulturell læringsteori, utviklet av
Lev Vygotskij, som forteller at man lærer mer gjennom å samarbeide med andre, enn man gjør på egenhånd. Derfor er det en god idé å finne noen medstudenter eller medelever man kan samarbeide med, enten gjennom å fysisk møtes på skolen eller andre plasser, eller over for eksempel Zoom, Skype eller Teams. Dette gjør også studenttiden hyggeligere og mer sosial!